پیشرفت تکنولوژی در ساخت سازههای نوین، تحولات چشمگیری را در صنعت خانهسازی به وجود آورده…
مراحل طراحی و ساخت اتاق تمیز یا کلین روم
اتاق تمیز یا کلین روم محیطی بسته با حداقل آلایندههای موجود در هوا است؛ کارکرد اتاق تمیز عمیقاً به مراحل طراحی و ساخت اتاق تمیز یا کلین روم وابسته است.
استانداردهای بین المللی میزان آلایندههای معمول همچون گرد و غبار، میکروبهای معلق در فضا و بخار مایعات محیطی برای اتاق های تمیز را کمتر از ۳۵ میلیون ذره در هر متر مکعب در نظر گرفته اند و در کنار آن بی چون و چرا بر کنترل رطوبت تاکید می کنند، جایی که شما را به عایق های رطوبتی همچون فوم xps راهنمایی می کند.
اما چه نکاتی باید در مراحل طراحی و ساخت اتاق تمیز یا کلین روم در نظر گرفته شود تا به این استانداردها برسیم؟ برای یافتن پاسخ با این مطلب همراه باشید.
نکات مهم در مراحل طراحی و ساخت اتاق تمیز یا کلین روم
برای ساخت اتاق تمیز فرآیندی چند مرحلهای همراه با دقت و مهارت بالا نیاز است؛ این فرآیند را معمولاً یک تیم متخصص از مهندسان و پیمانکاران پیادهسازی می کنند.
مراحلی که باید برای ساخت اتاق تمیز رعایت شود به صورت زیر است:
- طراحی: نختسین مرحله در فرآیند ساخت اتاق تمیز، طراحی آن است. در این مرحله، کاربری اتاق تمیز، کلاس اتاق تمیز، اندازه اتاق تمیز و سایر عوامل مورد بررسی قرار میگیرد.
- ساخت و ساز: پس از اتمام طراحی، مرحله ساخت و ساز اتاق تمیز یا کلین روم آغاز میشود. در این مرحله، دیوارها، سقف، کف و سایر اجزای اتاق تمیز ساخته میشوند و عایق حرارتی و رطوبتی دیوارها وسقف صورت می گیرد.
- برقراری سیستمهای تهویه مطبوع: پس از اتمام مراحل طراحی و ساخت اتاق تمیز یا کلین روم، مهمترین کار، نصب سیستمهای تهویه مطبوع است. این سیستمها وظیفه کنترل میزان آلودگی هوا در اتاق تمیز را بر عهده دارند.
- نصب سیستمهای دسترسی: برای جلوگیری از ورود آلودگی به اتاق تمیز، باید سیستمهای کنترل دسترسی نصب شوند. این سیستمها اجازه ورود افراد و تجهیزات را به اتاق تمیز تنها در صورت رعایت الزامات خاص، میدهند.
استانداردهای طراحی و ساخت اتاق تمیز
مراحل طراحی و ساخت اتاق تمیز یا کلین روم، از دو استاندارد مهم پیروی می کنند:
- استاندارد فدرال ایالات متحده آمریکا
- استاندارد ایزو (ISO) سری 14644-2
استاندارد ایزو دستهبندی انواع اتاقهای تمیز را بر اساس میزان ذرات آلاینده در هوا در یک حجم مشخص تعیین میکند. این استاندارد یک استاندارد بینالمللی از اتاقهای تمیز است که با راهنمایی استانداردهای اتحادیه اروپا (سال 1999) و ایالات متحده آمریکا (سال 2001) تنظیم شده است.
هر دو استاندارد رابطه ای معکوس بین تعداد و اندازه ذرات معلق در هوا ایجاد کردهاند و از این رو، میزان این ذرات هرگز به صفر نمیرسد.
کنترل پارامتر رطوبت در ساخت اتاق تمیز یا کلین روم
اتاقهای تمیز به اندازه و پیچیدگیهای مختلفی وجود دارند و در صنایعی مانند تولید نیمههادی، داروسازی، بیوتکنولوژی، دستگاه پزشکی و علوم زندگی، و همچنین در تولید فرایندهای حیاتی در حوزههای هوافضا، نوری، نظامی و وزارت انرژی به کار میروند. در این محیطها، میزان ذرات آلاینده و ذرات معلق در هوا به سطح کم و کنترل شدهای کاهش مییابد.
اهمیت محصولات و تجهیزات مرتبط با اتاقهای تمیز در مراکز درمانی دوچندان می شود، زیرا احتمال آلودگی و خطر بیماری و عفونت برای پرسنل و بیماران در این مراکز وجود دارد.
یک اتاق تمیز برای رسیدن به استانداردهای ایزو باید کاملاً بدون ذرات آلاینده معلق در هوا باشد، برای این منظور مواردی مانند کنترل هوا، رطوبت و فشار باید در مراحل طراحی و ساخت اتاق تمیز یا کلین روم صورت بگیرد.
چه مصالحی برای ساخت کلین روم استفاده می شود؟
در تمامی مراحل طراحی و ساخت اتاق تمیز یا کلین روم باید تهیه مصالحی با دوام و مقاوم در برابر رطوبت و ذرات ریز لحاظ شود.
نکته مهم در مورد دیوارها، کف پوش و سقف کلین روم است. متر و معیار در این زمینه شبیه به سردخانه است با این تفاوت که رعایت مورد عدم جذب رطوبت در این زمینه بسیار ضروری است. از همین رو مصالحی چون ساندویچ پانل پلی اورتان و فوم xps در ساخت کلین روم توصیه می شود.
آیا عایق xps بهترین گزینه برای ساخت اتاق تمیز یا کلین روم است؟
آنچه که باعث می شود عایق xps بهترین گزینه برای ساخت کلین روم به حساب بیاید، مقاومت آن در برابر رطوبت است. این عایق با جذب رطوب حدود 0.2 درصدی در مقایسه با پلی اورتان تا حدود 50 سال دوام می آورد.
از این رو طرح گزینه فوم عایق رطوبتی xps در مراحل طراحی و ساخت اتاق تمیز یا کلین روم گزینه ای بسیار منطقی و مقرون به صرفه به شمار می رود ضمن اینکه کارایی این مکان را نیز بسیار بالا می برد.
نکته پایانی
در این مطلب شما را با مراحل طراحی و ساخت اتاق تمیز یا کلین روم آشنا کردیم و گفتیم که وجود ذرات معلق در اتاق های تمیز میتواند باعث ایجاد مشکلاتی مانند آلودگی محصولات، کاهش کیفیت محصولات، آسیب به تجهیزات و ایجاد خطر برای سلامت انسان شود و از این رو انتخاب بهترین مصالح برای ساخت آن اهمیت دارد.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و همچنین خرید بهترین فوم XPS به وبسایت آیتای سر بزنید. شرکت آیتای به عنوان بزرگترین تولید کننده فوم XPS در ایران شناخته می شود.
This Post Has ۰ Comments