skip to Main Content

فوم پلی استایرن اکسترود شده (XPS) چیست؟

5/5 - (1 امتیاز)

فوم پلی استایرن اکسترود شده (XPS)، نوعی عایق حرارتی با کاربرد گسترده در صنعت ساخت و ساز است. این فوم مخلوطی از پلی استایرن معمولی (GPPS) و عوامل فوم کننده در یک فرایند اکستروژن هستند و به دلیل ویژگی‌های منحصر به‌ فردی خود جایگزین بسیار مناسبی برای پشم سنگ، پشم شیشه و یونولیت EPS به شمار می رود.

به عنوان مقایسه فوم XPS و EPS باید گفت که فوم پلی استایرن اکسترود شده (XPS) یا همان فوم XPS دارای کاربرد بسیار گسترده تری است، این فوم در صنعت راه و جاده سازی، ساختمان سازی، صنایع هوایی و حتی زیرسازی پیاده روها کاربرد دارد.

ویژگی منحصر به فرد فوم پلی استایرن اکسترود شده (XPS)

در مقایسه فوم XPS و EPS باید گفت که فوم XPS از لحاط ساختاری شباهت های زیادی با فوم EPS دارد و وزن سبک سبب شده تا بتواند جایگزین مناسبی برای متریال های دیگر باشد.

علاوه بر این ساختار فوم XPS به گونه ای طراحی شده تا بتواند در برابر نفوذ حشرات، حرارت و رطوبت مقاومت بالایی داشته باشد. در کنار همه اینها قابلیت اجرای این فوم در طرح های مختلف وجود دارد و سرعت در اجرا و کاهش هزینه های اجرای پروژه از ویژگیهای دیگر این نوع فوم است.

ویژگی منحصر به فرد فوم پلی استایرن اکسترود شده (XPS)

روش تولید گرانول های عایق XPS

برای تولید فوم پلی استایرن اکسترود شده، گرانول های GPPS فشرده سازی شده و به شکل سلول بسته تولید می شود؛ بنابراین روش تولید عایق XPS  کاملاً فیزیکی است. به دلیل سلول بسته بودن این نوع فوم، استحکام آن بسیار بالا است.

پلیمر در حالت خام شفاف و شکننده است اما وقتی به صورت گرانول های GPPS در می آید دیگر شکننده نیست و هنگامی که این گرانول فشرده سازی می شود، این عدم شکنندگی صد چندان می شود.

تفاوت دیوار سبز و فوم عایق XPS

احتمالاً شما نیز با واژۀ دیوار سبز xps روبرو شده اید و این سؤال برایتان پیش آمده باشد که تفاوت آن با فوم xps چیست؟ باید گفت که این دیوار همان فوم پلی استایرن اکسترود شده است. با توجه به ویژگی های مثبت تولید این عایق و ضرر کم آن برای محیط زیست به آن دیوار سبز XPS گفته می شود. برخی از ویژگی های این عایق عبارت است از:

  • سازۀ سبک: دیوار سبز به نسبت متریال های فولادی وزنی بسیار سبک دارد. در نتیجه ضمن بالا بردن استحکام، از هزینه کرد اضافی برای خرید فولاد جلوگیری می کند.
  • بی نیاز به نعل درگاه: دیوار سبز XPS نیازی به ساخت و صرف هزینه برای نصب قاب در و پنجره ندارد.
  • اضافه بنای مفید: ایجاد حدود 10 تا 15 درصد اضافه بنای مفید به دلیل ضخامت کم در قیاس با سایر مصالح.
  • کاهش تلفات انرژی: عایق سبز XPS با رعایت کامل مبحث 19 مقررات ملی ساختمان، هدر رفت انرژی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
  • سرعت بالا در اجرا: اجرای این دیوار نیاز به تعداد زیاد کارگر ندارد و با تیمی کارآزموده می توان روزانه حتی 70 مترمربع از کار را اجرایی کرد ضمن اینکه ساخت دیوار در چهار فصل سال امکان‌پذیر است.

تفاوت دیوار سبز و فوم عایق XPS

آیا فوم پلی استایرن اکسترود شده، نسوز است؟

با توجه به لزوم وجود پوشش بر روی دیوار سبز یا فوم پلی استایرن اکسترود شده (XPS) آتش‌سوزی به آسانی امکان‌پذیر نخواهد بود. علاوه بر این، برای موارد ویژه با ترکیب افزودنی هایی ضد آتش‌سوزی به نام Fire Retarder به متریال اصلی محصول افزوده می شود و از این رو آن را به دو نوع «کند سوز» و «نسوز» تبدیل می کند.

ضخامت فوم پلی استایرن اکسترود شده یا XPS

به طور کلی ضخامت دیوار ساخته شده با فوم پلی استایرن اکسترود شده برای دیوارهای داخلی 5 سانتی‌متر و برای دیوارهای خارجی 7 سانتی‌متر است، البته با احتساب پوشش های دیگری که بر روی دیوار قرار می گیرد، ضخامت دیوارها نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

وزن عایق های استایرن اکسترود شده

فوم پلی استایرن اکسترود شده (XPS) از لحاظ وزن و ضریب انتقال حرارت نیز حائز اهمیت هستند؛ این عایق ها در حالت نرمال چیزی حدود 32 کیلوگرم وزن دارند و ضریب انتقال حرارت آن ها نیز 0.0304 وات بر متر در درجه سانتی گراد است.

این عایق ها به نسبت متریال های فولادی بسیار سبک‌تر هستند، در نتیجه ضمن بالا بردن استحکام، از هزینه کرد اضافی برای خرید فولاد جلوگیری می کند.

آیا فوم پلی استایرن اکسترود شده، نسوز است؟

ساختار عایق حرارتی XPS

دست آخر اینکه عایق کردن دیوار با فوم پلی استایرن اکسترود شده، عایقی سخت و نفوذناپذیر به شمار می رود، به نحوی که از لحاظ سلولی بسته و بسیار به هم فشرده و خالی از حفره است.

همین خاصیت باعث عدم خروج انرژی از دیوار می شود؛ ناگفته پیداست که دیوارها یکی از منابع اصلی هدر رفت انرژی به شمار می روند و از این رو در اولویت جلوگیری از هدر رفت قرار می گیرند.

نکته پایانی

در این مطلب به فوم پلی استایرن اکسترود شده (XPS) پرداختیم؛ همانطور که اشاره شد این فوم از گرانول های GPPS فشرده سازی شده و به شکل سلول بسته تولید می شود و ضریب انتقال حرارت آن ها نیز 0.0304 وات بر متر در درجه سانتی گراد است.

شما می توانید برای انتخاب بهترین فوم های XPS و همچنین مشاوره در مورد این عایق های حرارتی به گروه تولیدی آیتای سر بزنید. شرکت آیتای به عنوان بزرگترین تولید کننده فوم XPS در ایران شناخته می شود.

گروه فنی و مهندسی آیتای ضمن جذب نیروهای کارآمد و تکمیل خط تولید انحصاری، نیل به استانداردهای جهانی را در دستور کار خود قرار داده و تولید نسل چهارم عایق های حرارتی رطوبتی و برودتی فوم (XPS) را انجام می دهد.

This Post Has ۴ Comments

    1. فوم xps را میتوانید استفاده کنید اما به دلیل اشتعال پذیر بودن بودن در آشپزخانه صنعتی پیشنهاد نمیشود.
      از آیتای پنل استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top