پیشرفت تکنولوژی در ساخت سازههای نوین، تحولات چشمگیری را در صنعت خانهسازی به وجود آورده…
روش تولید عایق XPS
دامنه کاربرد عایق XPS بسیار زیاد است، از سقف و دیوار گرفته تا زیرزمین و فونداسیون ها. اما روش تولید عایق XPS چگونه است؟
به طور کلی فوم XPS ماده ای سفت و سخت از نوع ترموپلاستیک و جنس پلی استایرن است. در ادامه بیشتر به روش تولید عایق XPS می پردازیم؛ روشی که این پلیمر مصنوعی و هیدروکربنی مشتق شده از بنزن و اتیلن یعنی پلی استایرن را به عایق بدل می کند.
نگاهی کلی به روش تولید عایق XPS
مواد اولیه برای تولید فوم پلی استایرن اکسترود شده یا همان XPS همچون فوم پلی استایرن منبسط شده یا همان EPS است، با این حال تفاوت هایی در روش تولید عایق XPS با EPS وجود دارد. این نقاط برجسته در ادامه مورد اشاره قرار گرفته است.
- در ابتدا دانه ها یا گرانول های پلی استایرن GPPS به یک اکسترودر وارد می شوند و حرارت می بینند تا مذاب شوند.
- در گام دوم افزودنی های مختلفی به مخلوط مذاب اضافه می شود که یکی از آن ها می تواند عامل رنگی باشد.
- در گام سوم یک عامل دمنده نیز اضافه می شود تا محصول پس از فرآیند اکستروژن منبسط شود.
- در گام چهارم با استفاده از حرارت و فشار کنترل شده، مخلوط پلاستیکی از طریق یک قالب (اکسترود شده) عبور می کند.
- در گام پنجم مخلوط خنک شده و به شکل دلخواه منبسط می شود.
- در گام نهایی فوم به دست آمده بر اساس ابعاد محصول نهایی بریده می شود.
نکته اینجاست که به دلیل اکسترود شدن فوم، ضخامت فوم XPS در مقایسه به EPS محدود است.
روش تولید گرانول های عایق XPS
عایق یا دیوار سبز XPS به صورت فشرده سازی گرانول های GPPS و به شکل سلول بسته تولید می شود؛ بنابراین روش تولید عایق XPS کاملاً فیزیکی است. به دلیل سلول بسته بودن این نوع فوم، استحکام آن بسیار بالا است.
پلیمر در حالت خام شفاف و شکننده است اما وقتی به صورت گرانول های GPPS در می آید دیگر شکننده نیست و هنگامی که این گرانول فشرده سازی می شود، این عدم شکنندگی صد چندان می شود.
چرا روش تولید فوم XPS کاملاً فیزیکی است؟
در بالا اشاره شد که روش تولید عایق XPS کاملاً فیزیکی است، شاید بپرسید یعنی چه و چرا؟ در اصل برای تولید عایق ایکس پی اس از هیچ فعل و انفعال شیمیایی استفاده نمی شود؛ به عبارت دیگر کلیه اقدامات صورت گرفته بر روی مواد اولیه درخط تولید صرفاً تغییرات فیزیکی است نه شیمیایی.
فرآیند تولید عایق XPS
پیشتر و به صورت کلی روش تولید عایق XPS مورد اشاره قرار گرفت. اگر بخواهیم دقیق و مشکافانه تر این فرآیند را بررسی کنیم به این صورت می شود که در آغاز ماده پتروشیمی GPPS با پودر سنگ و مواد پایه رنگ وارد دستگاه میکسر می شود.
در عین مخلوط شدن مواد اولیه و مذاب شدن آن تحت حرارت گاز Co₂ به این مواد تزریق می گردد که این مواد را به کف بدل می کند. این ماده در ادامه باید همگن و خنک شده و با ضخامت مورد نظر و به شکل الوار از خروجی اکسترودر بیرون بیاید.
واپسین چیزی که در مورد روش تولید عایق XPS باید به شما بگوییم این است که این فوم پس از برش به خط بسته بندی هدایت می شود.
ابعاد تولید و ضخامت عایق XPS
پیشتر و در تشریح روش تولید عایق XPS به ابعاد و ضخامت آن اشاره شد. بر حسب نوع مصرف، عایق های XPS در طول های مختلف تولید می شوند.
البته به منظور راحت تر شدن حمل و نقل این مصالح تا محل اجرای پروژه، بهتر است که طول عایق XPS بیشتر از 4 متر نباشد. عرض عایق های XPS نیز معمولاً 60، 90 و 120 سانتیمتر یا ضرایبی از این اعداد است و در مورد ضخامت این عایق ها نیز باید گفت که از 2 تا 15 سانتیمتر متغیر هستند.
مزایای روش تولید فوم XPS
دست آخر اینکه روش تولید عایق XPS مزایایی به همراه دارد که مهمترین آن سازگاری با محیط زیست است زیرا پیشتر از گاز فریون در ساخت فوم استفاده می شد که از لحاظ زیست محیطی آسیب زا بود و با کربن دی اکسید جایگزین شد که اثرات مخرب کمتری دارد.
علاوه بر اینها دانسیته یا همان چگالی فوم XPS از سایر محصولات پلی استایرنی مشابه بالاتر است و در عین حال ضریب هدایتی بسیار پایینی دارد و می تواند رطوبت و بخار را جذب کن و همانطور که پیشتر اشاره شد بسیار مقاوم است که سبب کاربرد فوم عایق XPS در صنعت ساختمان و بسیاری از صنایع دیگر شده است.
نکته پایانی
در این نوشتار سعی شد به روش تولید عایق XPS بپردازیم. همانطور که گفته شد این روش شامل مراحلی است که از مخلوط کردن پلیمر با رنگ و پودر سنگ تا ذوب و اکسترود کردن آن را در بر می گیرد.
شما می توانید برای آشنایی بیشتر با عایق های XPS و سفارش محصول مورد نظر خود به وبسایت گروه فنی و مهندسی آیتای سر بزنید. شرکت آیتای به عنوان بزرگترین تولید کننده فوم XPS در ایران شناخته می شود.
گروه فنی و مهندسی آیتای ضمن جذب نیروهای کارآمد و تکمیل خط تولید انحصاری، نیل به استانداردهای جهانی را در دستور کار خود قرار داده و تولید نسل چهارم عایق های حرارتی رطوبتی و برودتی فوم (XPS) را انجام می دهد.
This Post Has ۰ Comments